Hoe begin ik een webshop? Een simpele vraag met een minder simpel antwoord. Producten verkopen via het internet doe je namelijk niet zomaar. Bij een webshop beginnen komt best een boel bij kijken. Toch kun je in dit proces wat algemene stappen identificeren. Deze doorloop je in ieder geval voor je webshop klaar is om live te gaan. Buiten deze stappen om kan er nog veel meer, maar dat is voer voor een andere blog!
Allereerst, waarom een webshop beginnen? Het betreft vaak een van twee scenario’s wanneer mensen een webshop willen beginnen. Of men heeft de ambitie ondernemer te worden en zoekt daar een goed product bij, of men heeft al een uitstekend product en wil dat graag op de markt gaan brengen. De eerste stappen in het starten van een webshop gelden dus voor iedereen, maar misschien heb jij de stappen 1 en 2 al wel achter de rug.
Stap 1 – Welk product ga je verkopen?
Als je het woord ‘webshop’ opzoekt in het woordenboek, vind je vast de definitie ‘website waarop je dingen kunt kopen’ of een variant hierop. Dit is gezien vanuit het perspectief van de klant. Voor jou als eigenaar van een webshop betekent dit dat je een product moet hebben om überhaupt wat te kunnen verkopen via die webshop. Hier is het dus de vraag of je dit al hebt of dat je eerst op zoek moet gaan naar goed verkoopbaar product.
Begin je helemaal blanco? Ook dan zijn er weer twee scenario’s die je vaak ziet. De uitdrukking gaat ‘van je hobby je beroep maken’. Dat is optie 1. Toch moet je er hierbij wel zeker van zijn dat je webshop rendabel is. Om met een creatieve hobby je geld te kunnen verdienen, heb je meestal een grote doelgroep nodig. Daarnaast: het lijkt leuk, je hobby als werk. Maar als iets moet, is het ineens niet meer leuk en ben je je hobby kwijt. Optie 2 is dan misschien aantrekkelijker. Hierbij ga je volledig af op de markt. Wat zijn de behoeften? Wat zal goed verkopen? Denk ook vast aan leveranciers. De inkoop voor jouw producten moet natuurlijk ook goed te doen zijn. Dit onderzoek kun je uiteraard wel binnen je eigen interesses uitvoeren om een webshop beginnen leuker te maken.
Heb je al een product? Ook dan is het belangrijk zulk marktonderzoek te doen. Wat wordt jouw toegevoegde waarde?
Stap 2 – Hoe gaat je webshop heten? Registreer die naam!
Leuk zo’n product, maar daarmee heb je niet meteen een naam voor jouw webshop. Je kunt wel de productnaam als bedrijfsnaam gebruiken, maar mogelijk blijf je niet altijd dit precieze product aanbieden. De naam van je webshop klopt dan niet meer. Houd daar dus rekening mee bij het kiezen van een naam.
Hoe kies je dan wel een naam? Bedenk of je iets creatiefs wilt of een naam die meteen duidelijk maakt wat je bedrijf inhoudt. Een combinatie van de twee is mogelijk, maar maakt het wel lastiger. Vaak verschilt het ook per sector waar men voor kiest. Houd verder je doelgroep in gedachten. Wat zal je klanten aanspreken? En verkoop je alleen in Nederland of zou je weleens kunnen gaan uitbreiden naar het buitenland? Een mooie Nederlandse naam is dan bijvoorbeeld lastig uit te spreken of kan ineens wat anders betekenen.
Denk je een naam te hebben? Wordt nog niet meteen verliefd, want misschien is deze niet meer beschikbaar of voldoet hij niet aan de regels. Dit check je met de tool van de Kamer van Koophandel (KvK). Online vind je voldoende tools om te controleren of de domeinnaam nog vrij is.
Alles gecheckt? Leg dan snel de domeinnaam vast en ga door naar stap 3!
Stap 3 – Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Een korte stap, maar wel een belangrijke! Dit is zeker een vereiste in Nederland. Tot op zekere hoogte kun je vrij bijverdienen in Nederland. Wil je echter serieus bezig met een webshop om winst te maken, dan moet je jouw onderneming vastleggen in het handelsregister van de KvK. Hoe je dit precies doet, vind je gemakkelijk op de website van de KvK zelf. Je wordt met deze inschrijving ook automatisch aangemeld bij de Belastingdienst.
Stap 4 – Kies de webshop software die bij jou past
Dan de daadwerkelijke webshop. In de basis heb je drie onderdelen nodig. Een pagina waarop je jouw producten laat zien, een digitaal winkelmandje en een digitale kassa. Je kunt dit helemaal zelf gaan opzetten, bouwen en onderhouden. Of dit laten doen. Er zijn tegenwoordig echter voldoende aanbieders van kant-en-klare webshop software die het wiel al voor je hebben uitgevonden. Daar betaal je bijvoorbeeld een bepaald bedrag per maand voor. Zo kun je, ook zonder kennis van coderen, een mooie website neerzetten. En zeer waarschijnlijk een website met meer dan die drie basisonderdelen.
Waar jij uiteindelijk voor kiest, is helemaal afhankelijk van wat jij wilt, mooi vindt en nodig hebt. Vaak kun je bij softwareaanbieders eerst een periode proefdraaien om te kijken of hun pakket bij jou past. Heb je jouw manier gekozen? Dan kun je de webshop gaan inrichten!
Stap 5 – Alles gereed voor livegang?
Zo, je website staat. Maar dan ben je er nog niet. Nu moet je namelijk nog zorgen dat je alles in huis hebt om bestellingen te kunnen verwerken. Wat dacht je van:
- Een zakelijke bankrekening;
- Eventuele verzekeringen;
- Administratie/boekhouding;
- Je algemene voorwaarden;
- Afspraken maken met leveranciers;
- Verpakkingsmateriaal;
- Betaalmethoden;
- Verzendopties.
Misschien heb je sommige onderdelen tussendoor al geregeld, misschien ook niet. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je zoveel mogelijk bent voorbereid. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je webshop al live is!
Stap 6 – Aan de slag!
Laat die klanten maar komen! Het zou natuurlijk geweldig zijn als ze vanzelf jouw webshop vinden. Meestal kun je echter niet zonder wat marketing. Heb je budget over om te investeren? Dan zou je (online) advertenties kunnen inzetten. Probeer het daarnaast met sociale media of door persberichten naar bijvoorbeeld lokale media of andere websites te sturen. Ook door goede content of blogs op je website te plaatsen kun je hoger in de resultaten van zoekmachines komen te staan. Zo ontstaat er hopelijk meer organisch verkeer. Bedenk wel: dit heeft tijd nodig!
Zoals al gezegd zijn dit stappen die je wel moet doorlopen om een basic webshop te beginnen. In welke volgorde jij deze stappen precies doorloopt, kan natuurlijk verschillen. Het blijft hier echter niet bij. Ook al is je website live, er is altijd ruimte voor verbetering. Blijf testen, leren en optimaliseren. Zo zal je webshop steeds meer gaan groeien. Succes en veel plezier!
Waar moet je nog meer op letten bij het starten van een webshop? Je leest het in deze blog.